• fi

Blog Post

21
MARRAS
2018

Palautuminen ja lepo arjen kiireessä

Palautuminen ja lepo ovat vahvassa nosteessa, erityisesti työelämässä. Aiheesta puhutaan paljon muun muassa somessa ja perinteisessä mediassa. Me kaikki tiedämme, että jatkuvat keskeytykset ja infoähky ovat myrkkyä luovuudelle ja estävät flow-tilan syntymisen. Tiedämme myös, että tähän auttaa tiedon ja keskeytysten rajoittaminen – puhelin äänettömälle, työpöytäilmoitukset pois käytöstä ja keskittyminen kerrallaan vain yhteen asiaan. Unohtamatta liikunnan, terveellisen ruoan ja unen merkitystä henkiselle palautumiselle.

Arjen kiireessä nämä peruspilarit usein unohtuvat ja pakka hajoaa käsiin. Tunne jatkuvasta kiireestä ja liian vähäisestä palautumisesta kuluttaa ison määrän voimavaroja, joita voisimme käyttää päivittäiseen työhömme. Tämä pätee moneen työhön, toimialasta riippumatta. Väsyneenä on vaikea keskittyä, ja pienetkin tehtävät tuntuvat ylitsepääsemättömiltä.

Hiljattain lomareissulla jäin pohtimaan sitä, miksi riittävä lepo ja sitä kautta palautuminen on arkielämässä niin vaikeaa. Onko kyse suorittamisen pakosta, kroonisesti liian täyteen ahdetusta kalenterista vai jostain muusta? Miksi teemme aikataulustamme liian kiireisen, emmekä malta levätä tarpeeksi?

Kun vähennämme kiirettä ja palaudumme paremmin, saamme aikaan parempia tuloksia. Vaikka onkin hienoa ruksata to do -listan tehtäviä valmiiksi, suorittaminen ei ole sama asia kuin haluttujen tulosten saavuttaminen. Kyse on lopulta yksinkertaisesta asiasta, jossa vähennetään suorittamista ja keskitytään juuri sillä hetkellä tehtävään asiaan.

Samalla ymmärretään palautumisen merkitys omalle hyvinvoinnille, ja halutut tulokset saavutetaan paremmin. Lepo ja palautuminen on tärkeää, kukaan muu ei voi tehdä sitä puolestasi. Katastrofiviikkojen ja arjen kiireen keskellä oman ajan ottaminen ja terve itsekkyys on paikallaan.

About the Author
Researcherimme Aleksi etsii kandidaatteja Arespartnersin suorahakutoimeksiantoihin.