• fi

Blog Post

08
TOUKO
2018

Mitä voi tulkita suorahaun loppumisesta?

Oletko joskus lähtenyt mukaan suorahakuprosessiin, mutta et ole päässyt alkuvaiheen jälkeen jatkoon? Onko suorahakufirma tai rekrytoiva yritys antanut sinulle palautetta siitä, miksi haku päättyi kohdallasi? Oletko itse jättänyt hakuprosessin kesken, koska rekrytoivan organisaation kulttuuri ei ole tuntunut sinusta mielekkäältä tai kemiat mahdollisen tulevan esimiehen kanssa eivät ole kohdanneet?

Haun päättymiseen voi olla monia eri syitä. Suorahakuprosessin alussa researcher etsii mahdollisimman monia eri taustoilla olevia kandidaatteja. Hyväkään LinkedIn-profiili tai CV-pankkiin jätetty avoin hakemus eivät kerro henkilöstä, hänen motiiveistaan ja uratavoitteistaan niin paljon kuin kasvokkain tehtävä haastattelu. Hyviä ja tehtävään sopivia ihmisiä voidaan paperilla löytää paljon, mutta puhelinkeskustelun tai haastattelun aikana käy ilmi, ettei henkilö olekaan tähän tehtävään se paras mahdollinen kandidaatti. Tämän johdosta hakua ei jatketa jokaisen kiinnostuneen henkilön kanssa. Tämän työn harvoja mutta sitäkin kurjempia puolia on soittaa löytämällemme ja tapaamallemme hyvälle tyypille ja kertoa, että valitettavasti emme jatka suorahakuprosessia sinun kanssasi. Aina pitää olla valmis antamaan kandidaatille rehellistä ja eteenpäin vievää palautetta – tässä kohtaa ei auta vedota kiireeseen. Työpaikan vaihtaminen on iso askel ja kandidaatin kunnioittaminen antamalla rehellistä palautetta on kaiken a ja o.

Rekrytoivan tahon organisaatiokulttuurin tulee olla sellainen, että voit nähdä itsesi siellä töissä ja tekemässä parhaasi yrityksen menestyksen eteen. Tässä kohtaa puhutaan arvoista, joista kollegani Johanna Lipponen kirjoitti aiemmassa blogipostauksessamme. Arvojen lisäksi henkilökemiat ovat isossa osassa, sillä niiden natsaaminen mahdollisen tulevan esimiehen ja kollegojen kanssa on yksi lähtökohta onnistuneelle työpaikan vaihdolle.

On hienoa saada keskustella sellaisten kandidaattien kanssa, jotka hyvässä hengessä haastavat haastattelijan tai researcherin. Kun henkilö hakee paikkaa itse, häneltä kysytään usein ”Miksi meidän tulisi palkata sinut?”. Huikeita ovat tilanteet, jolloin suorahaun kautta löydetty kandidaatti kysyy häntä haastattelevalta rekrytoivalta esimieheltä: ”Miksi minun tulisi tulla teille töihin?”. Työnantajan puolelta perusasioiden tulee olla kunnossa eli tarjottavan tehtävän tulee olla kiinnostava ja kaiken muun pitää loksahtaa paikoilleen – työyhteisön pitää olla toimiva, henkilökemioiden sopia yhteen ja kompensaation olla kohdillaan. Näistä lähtökohdista on hyvä lähteä kulkemaan kohti mielenkiintoista ja palkitsevaa uutta urapolkua.

About the Author
Researcherimme Aleksi etsii kandidaatteja Arespartnersin suorahakutoimeksiantoihin.